Nedenfor gis en sammenstilt beskrivelse av løsningsmønster og status i det pågående arbeidet med å klargjøre Pasientens prøvesvar, fra å gå fra dagens formål kvalitetssikring til å kunne benyttes med formål helsehjelp, våren 2025.
Helsepersonell som rekvirerer/henviser en analyse/undersøkelse fra laboratorie- og radiologiske virksomheter (lab/rad) skal:
-
angi om formålet med rekvisisjonen er til helsehjelp eller ikke
-
sette eventuelle tilgangsbegrensninger som nekting og utsatt innsyn for innbyggere i Helsenorge (jmf. Pasient og brukerrettighetsloven om å ivareta liv og helse, samt hensynsfull helsehjelp)
-
bistå innbygger med en eventuell reservasjon og sperring for deling av prøvesvar med helsepersonell
-
sette eventuelle skjerming av pasienter, ved å begrense tilgang til helsepersonell
Dette gjøres i rekvisisjonsløsningene og involverer både eksisterende meldingsutveksling og bruk av API.
Informasjon om rekvisisjonens formål og eventuell reservasjon mot lagring, formidles i form av en rekvisisjon som sendes fra EPJ som en rekvisisjonsmeldingen (v1.6) til lab/rad. Lab/rad som utfører analysen sender deretter prøvesvarene i form av en svarrapport (v1.4) til rekvirent og samtidig sendes en kopi av svaret til PPS.
Eventuelle tilgangsbegrensninger (nekting, utsatt innsyn, sperring, skjerming) formidles i PTS-API (personvern- og tilgangsstyring API), og rekvisisjonens formål og reservasjon kan også formidles i FoR-API (Formål og Reservasjons API).
Det er viktig å understreke at lab/rad ofte sender svarrapport med status foreløpig hvor kun noen av prøvesvarene foreligger, og at status endres til endelig når alle prøvesvarene foreligger. Helsepersonell kan løpende se prøvesvarene i Kjernejournal, (forløpende ettehvert som lab/rad oppdaterer med nye), mens innbygger først får tilgang til prøvesvarene i Helsenorge når svarrapporten har status endelig.
Prøvesvar uten utsatt innsyn for innbyggere i Helsenorge
De aller fleste prøvesvar skal være tilgjengelig for innbyggere i Helsenorge umiddelbart. Det vil allikevel være enkelte analyser som skal utsettes, og helsepersonell skal kunne både forkorte og forlenge utsettelsen.
Fagområder
Prøvesvar med utsatt innsyn for innbyggere i Helsenorge
Av hensyn til at helsepersonell skal få anledning til å ha dialog med pasienten før vedkommende ser prøvesvar tilhørende enkelte fagområder, er det vedtatt prinsipper for utsatt innsyn til innbyggere for enkelte prøvesvar.
Hvilke fagområder og antall dagers utsettelse vil endres over tid, og skal forvaltes av Helsedirektoratet i samarbeid med referansegrupper.
Prøvesvar med utsatt innsyn 14 kalenderdager
Prøvesvar med utsatt innsyn 3 mnd - Medisinsk genetikk
Visning, formål, reservasjon og tilgangsbegrensninger
Helsepersonell med Kjernejournal integrasjon fra sitt journalsystem, kan se pasienten sine prøvesvar, både de en selv har rekvirert og prøvesvar rekvirert av annet helsepersonell.
Innbygger kan se prøvesvarene sine i Helsenorge, og selv sette innstillinger som reservasjon, sperre/blokkere helsepersonell, samt få innsyn i logg over bruk og hvilke data som er registrert om en. Innbygger vil få varsel ved nye/endrede prøvesvar.
Innbyggere kan allerede i dag logge inn i Helsenorge, og sette innstillinger/se innhold i Helseregister (innsyn og logg over bruk).
Formål og reservasjon må formidles før svarrapportene lagres hos Pasientens prøvesvar (når det rekvireres/henvises), mens andre tilgangsbegrensninger kan formidles både før og etter at prøvesvarene foreligger
Det er flere måter dette kan skje på
Formål- og reservasjons API (FoRe-API)
Felt for reservasjon og formål i rekvisisjonsmeldingen
Personvern og tilgangsstyring (PTS-API)
Kjernejournal
I Kjernejournal-portal kan helsepersonell etter at en svarrapport foreligger se/sette/endre/oppheve en tilgangsbegrensning som nekting og utsatt innsyn, samt se/sette/oppheve en skjerming/sperring. Finn ut mer om funksjonaliteten i Kjernejournal portal ved å trykke lenken under.
Løsningsmønster MVP1
Minimumskravene for å kunne starte utprøving med formål helsehjelp, er at både helsepersonell og innbyggere kan sette tilgangsbegrensninger, og at disse overholdes av pasientens prøvesvar.
I tillegg skal Kjernejournal-forskriftens krav overholdes, ved at kun prøvesvar med formål helsehjelp lagres i Kjernejournal, og kun for pasienter som har en Kjernejournal.
Prøvesvarene skal sendes inn fra minst en offentlig helseregion, og en privat aktør, og omfanget skal dekke minst 3 fagområder, Radiologi, Medisinsk Biokjemi og ett fagområde til.
Videre skal visning av innhold i Kjernejournal Portal og Helsenorge være akseptert av featureteamene, beskrevet i status under.
Vedtatt teknisk løsningsmønster - MVP1
Sammenstilt oversikt for PPS - MVP1
Status og formål med feature-teamene
Status pr Feature-team
Lov- og forskriftsendringer
Nedenfor gis en oppsummering av arbeidet frem til vedtatte endringer for Pasientens prøvesvar i pasientjournalloven og kjernejournalforskriften. Det gjenstår ikrafttredelse av forskriftsendringene, dato for dette vil bli kommunisert når det er fastsatt: