Dette kapittelet belyser hvorfor denne veilederen er utarbeidet og hvem som er målgruppen.
Bakgrunn
Det er stor pågang fra nye aktører som ønsker å komme i gang med elektronisk meldingsutveksling med samarbeidende aktører. Behovet for å ha felles nasjonale kjøreregler og forståelse for hvordan dette skal gjøres i helse- og omsorgssektoren, er derfor stort. Denne veilederen er utviklet slik at ulike aktører som skal starte med elektronisk meldingsutveksling, eller allerede er i gang, kan finne informasjonen de trenger på ett sted. Meldingsflytene i del 3 er et konkret grep for å bidra til felles kjøreregler for den enkelte aktør i sektoren.
Hele sektoren ser behovet for at det utarbeides nasjonale retningslinjer for meldings- og informasjonsflyt, og KomUT har tatt på seg ansvaret for å lage veileder for elektronisk samhandling for ulike tjenesteområder.
Hva er elektronisk meldingsutveksling?
Elektronisk meldingsutveksling er en sikker og rask kommunikasjonsform, basert på definerte meldingsstandarder. Meldingsutvekslingen foregår kryptert i et sikkert nett (Helsenettet), og meldingen sendes fra den elektroniske pasientjournalen (EPJ) til avsender og mottas i pasientjournalen til mottaker. Nøkkelen til at meldinger finner rett journal hos mottaker er pasientens fødselsnummer.
Formål og målgruppe
Målet med veilederen er å etablere felles kjøreregler, sikre at aktørene i sektoren får et helhetlig bilde på hvordan elektronisk meldingsutveksling fungerer, og samtidig sikre at nye aktører kommer godt i gang med samhandlingen når de kobler seg på Helsenettet.
Målgruppen for denne veilederen er alle som er, eller vil bli, involvert i elektronisk meldingsutveksling.
Veileder for elektronisk meldingsutveksling
- Oppbygging av veilederen
- Del 1 – Elektronisk meldingsutveksling
- Del 2 – Hvordan komme i gang
- Del 3 – Tjenesteområder
- Organisering av arbeidet
- Ordliste
- Nyttige lenker
- Referanser
- Revisjonshistorikk