Hopp til hovedinnhold
NHN
Gå tilbake til Alle nyheter

Nå kan ungdom mellom 13 og 16 bruke Helsenorge selv

Sist oppdatert:

Er du forelder til ungdom mellom 13 og 16 år? Da har du fått en viktig melding i innboksen til barnet ditt på Helsenorge.

Bodil Rabben portrett
Bodil Rabben, direktør for divisjon innbygger i Norsk helsenett

Mange foreldre har de siste dagene fått melding om muligheten til å samtykke til at ungdommene deres får tilgang til flere tjenester på Helsenorge.På Helsenorge er det omtrent 200 000 ungdommer mellom 13 og 16 år.

– Vi ser at det er nesten 100 000 foreldre som allerede har valgt å gi samtykke. Det tyder på at dette er et tilbud som mange foreldre og ungdommer har ønsket seg. Vi er glade for at vi nå har en tjeneste som kan hjelpe ungdom til å ta større ansvar for egen helse tidlig, sier Bodil Rabben, direktør for divisjon innbygger i Norsk helsenett.

For at ungdom mellom 13 og 16 år skal kunne bruke Helsenorge er det to ting som må på plass.

– Det første er at foreldrene gir samtykke. Det gjør de på Helsenorge. Det andre er at ungdommen må ha BankID for å kunne logge seg inn på en sikker måte, forklarer Bodil Rabben.

I første omgang er det disse tjenestene som blir tilgjengelige for ungdom

• se navn og kontaktinformasjon til fastlegen

• få oversikt over vaksiner

• se aktive resepter og resepter fra de siste 12 månedene

• selvhjelpsverktøy (apper, videoer og kurs)


Ungdom med foreldresamtykke får etter hvert tilgang til flere tjenester, for eksempel bestille time hos fastlegen og fornye resepter. Foreldre vil få varsel på Helsenorge når en ny tjeneste blir tilgjengelig for ungdommen.

Blir bedre rustet til å ta ansvar selv

Foreldre har ansvaret for å følge opp barnets helse frem til hen er 16 år. Når ungdommen fyller 16 år, blir hen helserettslig myndig. Det vil si at hen får ansvar for egen helse og bestemmer selv hva foreldre får innsyn i. Foreldre mister også mulighet til å bruke Helsenorge på vegne av barnet.

– Hvis du gir barnet ditt tilgang til Helsenorge fra 13-års alder, får dere muligheten til å bruke Helsenorge sammen, sånn at ungdommen er bedre rustet til å ta ansvar for egen helsesituasjon på egen hånd når 16-årsdagen kommer, sier Rabben.

Ungdomstilgang på Helsenorge er en del av DigiUng-programmet. DigiUng er et program for å samle offentlige tjenester og informasjon for ungdom på ett sted.