Over 90% mener at legemiddellisten på Helsenorge er nyttig.
I februar 2025 gjennomførte Helsenorge en spørreundersøkelse for å kartlegge innbyggernes erfaringer med legemiddellisten. Undersøkelsen gir verdifull innsikt i hvordan tjenesten oppleves, hva som fungerer godt, og hva som kan forbedres.
Undersøkelsen viser at legemiddellisten på Helsenorge oppleves som en nyttig og viktig tjeneste for innbyggerne. Flertallet sier at listen stemmer med hva de tar av medisiner, og over 90 % mener den gir en nyttig oversikt.

Hva er legemiddellisten?
Legemiddellisten på Helsenorge gir innbyggerne en oversikt over medisiner de bruker. Målet med tjenesten er å sikre at pasienter får riktig medisin til riktig tid, spare tid for helsepersonell og gi innbyggerne trygghet og kontroll over egen medisinbruk.
Legemiddellisten er en del av innbyggernes visning av Pasientens legemiddelliste (PLL), som skal gi en helhetlig oversikt over hvilke legemidler pasienten bruker. Denne oversikten deles mellom helsepersonell som følger opp pasienten, pasienten selv, og på sikt også med pårørende ved behov.
Per februar 2025 (da undersøkelsen ble gjennomført) hadde rundt 44 000 innbyggere tilgang til PLL, og antallet øker stadig. Hver uke er det rundt 800 unike besøk på legemiddellisten.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført mellom 20. januar og 6. februar 2025. Undersøkelsen var tilgjengelig for alle innbyggere som har fått opprettet PLL og derav tilgang til legemiddellisten på Helsenorge. Totalt 301 personer deltok, hvorav over halvparten var over 70 år. Dette samsvarer med økt legemiddelbruk med økt alder, og det er positivt å se at eldre innbyggere aktivt bruker løsningen.
Hovedfunn fra undersøkelsen
Undersøkelsen viser at legemiddellisten oppleves som en nyttig og viktig tjeneste for de fleste innbyggere. Her er noen av de viktigste funnene:
Nyttig oversikt
Over 90 % av respondentene mener legemiddellisten gir en nyttig oversikt over medisiner de bruker. Mange beskriver den som klar og tydelig. Flere innbyggere i aldersgruppen 50–69 år fremhever at listen er «veldig forståelig», mens de over 70 år ofte beskriver den som «klar og tydelig».
Nøyaktighet
Nesten 80 % sier at legemiddellisten stemmer med hva de faktisk tar av medisiner. For de 15 % som opplever avvik, er den vanligste årsaken at de har sluttet å ta legemidler på grunn av bivirkninger eller frykt for bivirkninger. Noen oppgir også at de bruker legemidler som ikke er inkludert i listen, eller at de synes medisinene er for dyre.
Bruk av legemiddellisten
Innbyggerne bruker legemiddellisten til flere formål:
-
til å holde oversikt over medisiner
-
for å holde kontroll over egen medisinbruk
-
for å forberede seg til legebesøk
-
som påminnelse om riktig medisinering til riktig tid
-
for å se når doser justeres eller endres
Over 80 % sier de sjekker legemiddellisten når legemiddelbruken endres, enten hver gang eller noen ganger.
Fremheving av virkestoff
87 % er positive til at virkestoffet i legemidlene fremheves. Noen har også fått forklaring fra legen om hvorfor det er viktig å fokusere på virkestoff fremfor produktnavn. For 7 % oppleves dette som forvirrende, særlig blant respondenter i aldersgruppen 50–69 år.
Inndeling av resepter og legemidler
Ca. 75 % mener at inndelingen med resepter og legemiddellisten fungerer fint. Selv om noen innbyggere har kommentert at det kan være vanskelig å forstå inndelingen, oppleves den som hensiktsmessig av flertallet.
87 % er positive til inndelingen av medisiner i kategoriene «fast», «behov» og «kur» i sin legemiddelliste på Helsenorge.
Multidose
55 % av respondentene oppgir at de har medisiner pakket i multidose. Av disse synes 64 % at det er tydelig hvilke legemidler som er pakket i multidose. Dette er et område som bør utredes om kan forbedres ytterligere.
Begrepsbruk
88 % foretrekker begrepet «legemiddelliste» eller «medisinliste». Andre forslag som «Dine medisiner» eller «Mine medisiner» ble også nevnt, men flertallet foretrekker det eksisterende navnet.
Hva bør vurderes og forbedres?
Basert på innspill fra respondentene har Helsenorge identifisert flere områder som kan forbedres:
-
Mulighet for å gi tilbakemeldinger: Innbyggere ønsker å kunne si fra hvis noe ikke stemmer i legemiddellisten.
-
Varsler: Utforske behovet for varsler ved endringer i legemiddellisten eller når det er tid for å fornye resept.
-
Dokumentasjon: Behov for dokumentasjon ved utenlandsreiser eller på andre språk.
-
Utskriftsmuligheter: Vurdere bedre utskriftsfunksjoner, spesielt for bruk ved reiser.
-
Multidose: Undersøke om det er behov for å gjøre det mer forståelig hvilke legemidler som er pakket i multidose.
Veien videre
Helsenorge vil følge opp undersøkelsen med tiltak for å forbedre tjenesten. Dette inkluderer:
-
Riktigere utvalg i listen over legemidler som kan fornyes (arbeid pågår).
-
Vurdere varsler ved endringer i legemiddellisten.
-
Gjennomføre nye intervjuer og spørreundersøkelser med et større og mer tilpasset utvalg.
Helsenorge jobber kontinuerlig med å forbedre tjenesten basert på innbyggernes tilbakemeldinger.
Takk til alle som deltok i undersøkelsen! Din tilbakemelding hjelper oss med å gjøre Helsenorge enda bedre.
,,,