Under øvelsen som pågår i disse dager øver og konkurrerer 19 lag fra over 40 land på å forsvare en nasjon sin IKT-infrastruktur.
Øvelsen "Locked Shields" arrangeres av Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCD COE), NATOs kompetansesenter for cyberoperasjoner, lokalisert i Tallinn, Estland.
Infrastrukturen utsettes for en rekke ulike digitale angrep fra en fiktiv fremmed stat som de øvende må oppdage og avverge. NATO har et eget Red-team som spiller den fremmede staten og ufører angrepene.
– Øvelsen er viktig for oss for å øve på håndtering sammen med andre aktører, bygge erfaring og kunnskap og knytte viktige kontakter med relevante samarbeidsmiljøer, sier avdelingsdirektør for Helse- og KommuneCERT i Norsk helsenett, Gunnar A. Johansen.
Det er over 4000 eksperter som deltar i øvelsen og én av dem er senior sikkerhetsanalytiker Hans Kristian Strømme fra Helse- og KommuneCERT.
– Ved store hendelser trenger vi å dra sammen kompetanse fra forskjellige miljø. Dette er rett og slett trening på å håndtere store hendelser som kan treffe sikkerhetskritiske ting i Norge. Nettverk er som en sveitserost, det nok å ta tak i. Øvelsen er omfattende og intensiv og en ypperlig arena for å trene på håndtering av angrep, sier han.
Fikk besøk av justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl
Onsdag besøkte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl Locked Shields, verdens største cyberøvelse av sitt slag.
– Hensikten med norsk deltagelse er å trene responsmiljøer på tvers av sivil og militær sektor i hendelseshåndtering i et totalforsvarsperspektiv. Her trener noen av Norges fremste cybereksperter sammen hvert eneste år, og også spesialister fra private virksomheter inngår i det norske laget. De norske deltakerne i øvelsen er i år på lag med en av våre viktigste allierte, noe som fører til kompetansedeling både gjennom all planleggingen som har vært og gjennom selve samarbeidet i fremtiden. Det er kun gjennom utstrakt samarbeid vi kan møte de utfordringene vi står ovenfor på en god måte, sa Mehl.
– Vi er veldig glade for å få muligheten til å være med å øve sammen med myndigheter og andre viktige aktører i totalforsvaret. Vi får øvd på håndtering av reelle angrep og det å opprettholde tilgjengelighet på kritisk infrastruktur. Gjennom Locked Shields får vi også erfart hvor viktig det er at koordinering og kommunikasjon fungerer godt under hendelseshåndtering, sier Gunnar A. Johansen.