Representanter fra Norsk helsenett og helseminister Jan Christian Vestre besøkte nylig Sunnaas sykehus hvor vi fikk demonstrert bruken av vår løsning for videokonsultasjon brukes i digital sårbehandling i prosjektet Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester.
Prisvinnende prosjekt
Prosjektet Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester vant Forbedringsprisen 2024 med bruk av videokonsultasjon. Dette har gitt trygg behandling oggod oppfølging av sårpasienter i eget hjem eller i institusjon.
Digital sårbehandling har vist imponerende resultater:
- Høy brukertilfredshet: Både pasienter og ansatte er svært fornøyde.
- Redusert sårforekomst: Både i hjemmetjenesten og på institusjoner.
- Kompetanseutveksling og samhandling: Bedre samarbeid mellom helsepersonell ved sykehus og i kommunene.
- Effektivisering: Bidrar til større effektivitet og mindre dobbeltarbeid.
- Økonomiske og miljømessige gevinster: Betydelige besparelser for samfunnet.
Digitale løsninger for en mer bærekraftig helsetjeneste
Samfunnsoppdraget til Norsk helsenett er å bidra til en bærekraftig helsetjeneste, noe blant annet våre videoløsninger kan være med på å bidra til. Vestre understreker viktigheten av gode løsninger som avlaster helsepersonell og samtidig gir pasientene bedre behandling, og frigjør verdifull tid.
«Jeg snakker mye om å skape en bærekraftig helsetjeneste, men her har vi et kroneksempel på hva vi mener. Dette sparer pasientene mye ulempene og det sparer samfunnet for penger. Her er det bare for kommunene å komme i gang med et viktig arbeid», forteller Vestre.
Det er vist en samfunnsøkonomisk besparelse på ca. 500 000kr for 140 konsultasjoner for Kristiansand kommune og Sørlandet sykehus. I tillegg rapporterer helsepersonell om økt kompetanse og motivasjon.
Samarbeid mellom sykehus og kommuner
Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester har vært et samarbeidsprosjekt mellom Sykehuset Innlandet, Vestre Viken, Sørlandet sykehus, Sunnaas sykehus og 13 kommuner.
– Ved at helsepersonell jobber på tvers og samhandler mellom ulike kommuner, sykehus, fastleger, kan sårpasienter nå slippe å gå i skytteltrafikk mellom ulike behandlere, unngå sykehusinnleggelser, og i stedet få trygg og god behandling og oppfølging i hjemmene sine , forteller en engasjert prosjektleder, Hilde Sørli.
Ambisjon om et nasjonalt behandlingstilbud
Ambisjonen til prosjektdeltakerne er at dette utvikler seg til et nasjonalt behandlingstilbud for digital sårbehandling, tilgjengelig for alle kommuner i Norge.
Så langt har 56 kommuner, implementert digitale sårtjenester i sitt behandlingstilbud. Helse Sør-Øst har nå bevilget midler til et prosjekt for bredding av modellen i regionen.
«Det er et stort potensiale for å gi innbyggerne bedre tjenester og mer effektiv helsehjelp, og få brukt ressursene på en god måte» sier Vestre, og oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk videoløsninger i pasientoppfølgingen.
Stabile og sikre løsninger
"Det har vært givende for oss som tjenesteleverandør å gjennom dette prosjektet å se at våre løsninger fungerer godt for både helsepersonell og pasienter", sier Frode Johansen, divisjonsdirektør for tjenester for spesialisthelsetjenesten i Norsk helsenett.
Våre videotjenester er utviklet for den norske helsesektoren, i tett samarbeid med helsepersonell og vi jobber kontinuerlig med å tilby nye og bedre tjenester.
Les mer om hvilke videotjenester vi tilbyr til ulike deler av helsesektoren