Ambulansene trenger en robust, stabil og sikker oppkopling mot resten av dagens og fremtidens helsetjenester. Dette realiseres nå med Helse Midt-Norge i front.
Målet for prosjektet robust mobilt helsenett er å bidra til å flytte sykehuset til pasienten istedenfor å flytte pasienten til sykehuset.
Drift og forvaltning
Norsk helsenett overtok i fjor vår drift og forvaltning av en tjeneste som heter robust mobilt helsenett, opplyser tjenesteansvarlig Bjørn Unneland i Norsk helsenett.
Dette er en kommunikasjonsløsning for ambulansetjenesten i Norge som utnytter alle mobilnettverk (Telenor, Telia og ICE) samtidig og kobler det sammen med NHN sitt stamnett. Her foregår kommunikasjon over mobilnettet til ambulansebiler og -båter.
Samarbeid
Solveig Lilleberg jobber i Fellesfunksjonen for Ambulansetjenesten i Midt-Norge og har vært regional koordinator i
dette samarbeidsprosjektet.
– Ambulansene trenger en robust, stabil og sikker oppkopling mot dagens og fremtidens helsetjenester. Det får vi nå takket være dette samarbeidet, sier Lilleberg.
Helse Midt først
Helse Midt-Norge er de første som tar dette i bruk i full skala og er nå godt i gang med implementering av tjenesten i ambulansene. Dette inkluderer nye rutere, kobling til stamnettet og sikker kryptert datatrafikk.
Lilleberg forteller at Helse Midt-Norge planlegger å installere robust mobilt helsenett i alle operative ambulanser i løpet av 2021. Status per mars 21 er at 60 prosent av ambulansene har installert robust mobilt helsenett.
Nye biler
–Tjenesten vil bli installert i biler som er nyere enn 2015-modell og fem båter. Nye ambulanser i Helse Midt-Norge vil få tjenesten installert før de sendes ut i operativ tjeneste. Flere ambulanser har hatt den nye løsningen i drift i over et halvt år og tjenesten oppleves som veldig stabil, sier hun.
Nå når sykehusenes trådløsnett er tilgjengelig i ambulansene vil eksisterende tjenester, som prehospital journal, og framtidige tjenester bli implementert på en sikker og god måte. Dette kan for eksempel gjelde tjenester som video, ultralyd og røntgen.
Flere regioner
Det er altså i Helse Midt-Norge man er kommet lengst med å ta robust mobilt helsenett i bruk. Helse Nord starter pilotering nå med mål om å rulle ut til sommeren. Helse Vest tester fortsatt løsningen opp mot sine systemer. Norsk helsenett er nå i dialog med Helse Sør-Øst om løsningen.
Robust mobilt helsenett kan ha flere helsefaglige gevinster:
- Bedre informasjon fra ambulanse fører til bedre forberedelser for helsepersonell i akuttmottaket på sykehus og eventuelt legevakter som vil kunne benytte tiden pasienten er i ambulansen til å oppdatere seg om skade/sykdom og forberede mottaket.
- Bidrar til at alle skal ha tilgang til likeverdige helsetjenester av god kvalitet ref.
- «NOU 2015: 17 Først og fremst»:
- Et helhetlig system for håndtering av akutte sykdommer og skader utenfor sykehus
- Robust mobilt helsenett legger til rette for enkelt ta i bruk nye tjenester i ambulansetjenesten.
- Bidrar til en mere effektiv drift av IKT-utstyr.
.. og flere infrastrukturgevinster:
- Etablering av bedre beredskap for datakommunikasjon i hele kommunikasjonskjeden. Det skjer ved at hele den tekniske verdikjeden gjøres robust i alle ledd. I praksis vil det si:
- Flere mobilnett kan brukes samtidig og det er redundante koblinger mellom norsk helsenett og mobiloperatørene.
- "Mobil grunnmur" og neste generasjon kjernenett, som er etablert av norsk helsenett, kobles sammen.
- Økt kapasitet, tilgjengelighet og stabilitet ved bruk av interne og eksterne antenner tilpasset løsningen, samt ruterutstyr som er tilpasset bruk i fartøy.
- En teknisk løsning som er skalerbar og som kan videreutvikles når ny mobilteknologi og infrastruktur blir tilgjengelig.
- Stordriftsfordeler gjennom felles forvaltning og videreutvikling av robust mobilt helsenett.