Gå til hovedinnhold

Koronatest kan bestilles på Helsenorge

Studenter i Oslo kan bestille korona-test på Helsenorge. Nå åpner Helsenorge grensesnittet slik at også legevakter og smitteverntjenester i kommunene kan tilby innbyggerne sine det samme. Stavanger er først.

Studenter tilhørende SiO har siden august kunnet bestille koronatest ved å logge inn på Helsenorge. Nå har også Stavanger kommune tatt løsningen i bruk slik at innbyggere med bostedsadresse i Stavanger kommune kan bestille korona-test på vårt felles helsenettsted.

- Det eksisterer mange ulike løsninger for testbestilling i ulike kommuner i Norge, og det har vært et klart ønske å få en god og samlet løsning for dette, sier kommuneoverlege Guro Hafnor Røstvig i Stavanger.

Forbedring for innbyggerne

Stavanger kommune opplyser at så langt har bruk av løsningen gått smertefritt. Løsningen tas i bruk av Randaberg og Sola i løpet av kort tid. De tre kommunene samarbeider om legevakttjenesten. 

- I den nye løsningen vil innbyggerne få bestille test, få prøvesvaret samt koble seg på fastlege ved behov for oppfølging. Det vil være en stor forbedring for innbyggerne, sier Røstvig.

Slik kommer kommuner i gang

For å kunne benytte dette må kommunen ha et journalsystem som støtter integrasjon med Helsenorge for legevakt eller smittevern. Per september gjelder dette EPJ-systemene CGM og Pridok.

Kommunen må også være oppført med tjeneste "legevakt" eller "smittevern" i adresseregisteret og tilby timebestilling for denne tjenesten.

- Dette er en løsning som er tidsbesparende for kommunene som mottar testbestillingene. For innbygger er det også en fordel at ulike virksomheter bruker samme løsning på Helsenorge, hvor man også får prøvesvarene. Vi håper at flere vil ta i bruk løsningen så snart som mulig, sier produktansvarlig for Helsenorge Nina Linn Ulstein i Norsk helsenett.

Kontakte journalleverandør

Kommuner som ønsker aktivering av tjenesten må kontakte sin journalleverandør og bestille aktivering av tjenesten i helsenettet ved å kontakte NHN sitt kundesenter.

Slik fungerer test-bestillingen for innbygger

Når innbygger er logget inn på Helsenorge vil det være mulig å bestille koronatest på tre ulike måter:

1) ved å bruke korona-test-tilbudet som kommer opp som en helsekontakt under "se alle helsekontaktene dine"

2) ved å gå til "timeavtaler"

3) ved å gå til "helsekontakter"

Etter å ha valgt ett av alternativene går man videre ved å trykke på "bestill time". Da kommer det opp en boks hvor innbygger må velge "behandler", altså hvor man kan ta testen, hvis det kommer opp flere valg. I tillegg må man registrere ønsket dato for test og telefonnummer.

Etter timen er bestilt vil den bli synlig under "timeavtaler".

Under er bilde av de tre stedene man kan bestille koronatest fra på Helsenorge:

De tre stedene man kan bestille koronatest fra på Helsernorge